fbpx

Protheses en klikgebit

Wil jij advies over protheses of een klikgebit (kunstgebit) van de leukste tandarts van Rotterdam? Ja natuurlijk! Je bent van harte welkom bij Dante Tanden.

Een prothese
bij Dante Tanden

Wat is er allemaal mogelijk?

Een kunstgebit nemen kan best een grote stap zijn.Tegenwoordig hoef je je geen zorgen te maken over het kunstgebit. Een ouderwets kunstgebit die niet past, is niet meer van deze tijd.

 

Een kunstgebit wordt tegenwoordig een prothese genoemd en kan alle tanden vervangen of alleen de ontbrekende tanden.

Je kan kiezen voor een volledige prothese, een gedeeltelijke (partiele) frameprothese of een klikgebit

Wanneer moet ik een prothese? 

Als er bij jou een aantal tanden of kiezen ontbreken, kun je naast een facing, kroon of brug ook kiezen voor een gedeeltelijke (partiële) prothese. Ontbreken alle tanden en kiezen, dan kun je kiezen voor een volledige prothese.

Partiële (frame)prothese 

Bij het missen van een aantal tanden en/of kiezen kun je flink last in je dagelijks leven hebben. Door het kiezen van een partiële prothese worden deze ongemakken verholpen. Je kunt hierdoor beter bijten, kauwen en spreken. Ook kan de partiële prothese het uiterlijk van jouw gebit verbeteren en worden bovendien de overige tanden beschermd tegen slijtage en bederf. Zonder de partiële prothese kunnen de natuurlijke tanden scheef gaan staan of kunnen ze verplaatsen. Afhankelijk van het materiaal waaruit de partiële prothese wordt vervaardigd, wordt een partiële prothese ook wel plaat-of frameprothese genoemd. 

Volledige prothese en klikgebit

Wanneer alle tanden en kiezen ontbreken kun je kiezen voor een volledige prothese of klikgebit. een volledige prothese rust op het tandvlees, een klikgebit is een uitneembare prothese die word vastgemaakt aan uw eigen wortels of implantaten.

De behandeling 

De behandeling zal er als volgt uit zien: 

 

  • Afdruk van het gebit

Om ervoor te zorgen dat de prothese exact in jouw mond past, maakt de tandarts eerst een afdruk van jouw huidige gebit met een speciaal afdrukmateriaal. Een tandtechnicus gebruikt deze afdruk om een gipsmodel te maken. Aan de hand van dit model kan een model van kunsthars worden ontwikkeld. De tandarts plaatst dit model in jouw mond om de positie van jouw kaken ten opzichte van elkaar te bepalen. Vervolgens zal de tandarts dit model zo aanpassen, dat de tandtechnicus weet hoe jouw tanden op elkaar aan moeten sluiten. De tandtechnicus zal de prothese hierop aanpassen.  

 

  • Proefprothese

Er wordt eerst een proefprothese gemaakt die de tandarts in jouw mond zal passen. Voordat de tandarts een aantal laatste aanpassingen doet, zal hij jou vragen hoe de prothese zit, voelt en eruitziet. De proefprothese wordt vervolgens volledig afgewerkt door de tandtechnicus. Daarna is de prothese klaar voor gebruik. De tandarts zal het kunstgebit, direct nadat de tanden en kiezen eruit zijn, plaatsen. Op deze manier hoef je niet zonder tanden over straat. 

 

  • Afspraak na plaatsing prothese

Na een paar weken zal de tandarts een nieuwe afspraak met jou maken om te beoordelen hoe het dragen van de prothese jou afgaat. Als er problemen zijn, kan de tandarts kleine aanpassingen doen. 

 

  • Schoonmaken prothese

Als je een prothese hebt, is het verstandig deze goed schoon te houden. Een aantal tips om jouw prothese schoon te houden: 

  • Voor het reinigen van jouw prothese kan je gebruik maken van speciale reinigingsmiddelen en een (prothese)borstel. Het is van belang dat je de prothese afspoelt voordat je hem terug in de mond plaatst. 
  • Maak jouw prothese schoon in een bakje water of boven de wasbak. Als je hem dan laatvallen, is de kans klein dat de prothese beschadigt. 
  • Poets jouw kaak en tong met een gewone tandenborstel. 
  • Heb je jouw prothese niet in jouw mond (bijvoorbeeld ’s nachts), bewaar hem dan in schoon water of in reinigingsmiddel. 
  • Gebruik voor het reinigen geen tandpasta, dit is te schurend voor jouw prothese. 

 

Wennen aan de prothese 

Een prothese zal anders aanvoelen dan jouw eigen tanden en het duurteven voordat je eraan gewend bent. In het begin kunnen er pijnlijke plekjes ontstaan, zogenaamde drukplekken. Het is belangrijk dat je de prothese toch inhoudt en een afspraak maakt met jouw tandarts om de problemen te verhelpen. Houd de prothese de eerste week ook ’s nachts in jouw mond. Daarna is het beter om de prothese ’s nachts uit te doen.

Ook voor jou hebben we iets passend!

Kan je niet kiezen tussen alle protheses en heb je geen idee wat nou het beste bij jouw gebit past? Je bent van harte welkom in ons tandartspraktijk en geven de juiste adviezen speciaal voor jouw mond. Wij geven de super smile, want jij verdiend het!