fbpx

Wortelkanaal
behandeling

Wil jij de beste behandeling voor die pijnlijke ontsteking in je mond? Ja natuurlijk! Je bent van harte welkom bij Dante Tanden. 

Wortelkanaalbehandeling
bij Dante Tanden

Een zeurderig gevoel, gevoelige tanden of kiezen bij warm en/of koud drinken en eten, dikke wang en een hevige kiespijn zijn de tekenen van een ontsteking. Het kan ook zijn dat je nog helemaal geen klachten hebt, maar dat we op een foto zien dat er een ontsteking zit. Tijd voor actie! 

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat je kunt zien. De wortels zitten onder jouw tandvlees vast in de kaak en zijn hierdoor niet zichtbaar. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend tandweefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als het tandweefsel ontstoken is of ontstoken is geweest, wordt er door de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal-of zenuwbehandeling genoemd. 

Hoe kom ik aan ontstoken tandweefsel?

Er zijn verschillende redenen waarom het tandweefsel ontstoken kan raken. Bijvoorbeeld tandbederf, een lekkende vulling, maar ook een harde klap op jouw tand kan een aanleiding zijn. Een ontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Het ontstoken tandweefsel moet verwijderd worden door de tandarts, anders zal het afsterven. Als het ontstoken tandweefsel niet wordt verwijderd kan de ontsteking zich naar jouw kaakbot uitbreiden, waardoor het kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaat. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen losgaan staan of zelfs uitvallen.

Je merkt een kaakbotontsteking bij het dichtbijten. Jouw tand of kies kan dan te hoog aanvoelen. Om dit goed vast te kunnen stellen kun je het beste langs komen. 

Wat doen we tijdens een wortelkanaalbehandeling?

We verwijderen tijdens de wortelkanaalbehandeling het ontstoken tandweefsel, omdat dit niet meer geneest. De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving als jouw tandweefsel nog (gedeeltelijk) ‘levend’ is. Door de verdoving is de wortelkanaalbehandeling meestal niet pijnlijk. Als het tandweefsel al afgestorven is, is verdoving soms niet nodig. Voordat de tandarts aan een wortelkanaalbehandeling begint, worden er eerst één of meer röntgenfoto’s gemaakt. Zodat wij een goed beeld hebben in welke kanalen ontstoken tandweefselaanwezig zit en hoe we het moeten behandelen. Na het beoordelen van de foto’s, maken wij eerst jouw tand of kies open en verwijderen we het ontstoken tandweefsel. Na verwijdering wordt het kanaal gereinigd met kleine vijltjes en gespoeld met desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de gereinigde kanalen gevuld. 


Na de behandeling wordt de tand of kies weer gedicht met een vulling. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee. Het kan soms voorkomen dat er aan een tand of kies geen wortelkanaalbehandeling uitgevoerd kan worden, omdat er bijkomende problemen aanwezig zijn. In sommige gevallen kan er gekozen worden om een wortelpuntoperatie uit te voeren. Is de tand of kies niet meer te reden, dan moeten we hem helaas verwijderen. Met de tandarts kan dan besproken worden welke alternatieven er zijn voor het vervangen van de tand of kies. Dit kan gedaan worden door een een kroon of brug. 

Kies ook voor die super smile!

Heb je ergens pijn? Wacht dan niet! Bij het uitstellen van je afspraak kunnen de problemen verergeren!

Hoelang duurt een wortelkanaalbehandeling?

De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Een tand heeft meestal één wortel, kiezen hebben vaak meerdere wortels. Omdat de behandeling afhankelijk is van het aantal wortelkanalen, varieert de behandelingstijd daarom van een half tot anderhalf uur. Vaak kan de tandarts de wortelkanaalbehandeling in één keer afmaken. Soms moet je een aantal keren terugkomen. 

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

Er gaan allerlei spookverhalen rond over zenuwbehandelingen. Het wordt vaak geassocieerd met heel veel pijn. Maar dat hoeft niet. Door een goede verdoving is een zenuwbehandeling vrijwel pijnloos. Het kan wel voorkomen dat je ná het ondergaan van een wortelkanaalbehandeling pijn kunt voelen. Dit kan enkele dagen aanhouden. De pijn kun je onderdrukken met een goede pijnstiller, zoals paracetamol of ibuprofen. 

Kies ook voor die super smile!

Ben je nog geen patiënt bij ons? Geen probleem! We vragen je dan na een spoedbehandeling gelijk met pin af te rekenen.