fbpx

Sealen

Wil jij de beste verzorging voor jouw gebit? Ja natuurlijk! Je bent van harte welkom bij Dante Tanden.

Sealen bij
Dante Tanden

Sealen is het aanbrengen van een laagje kunststoflak over de groeven en putjes in de kauwvlakken. Dit laagje beschermt de kiezen tegen het innestelen van bacteriën. Hierdoor wordt het risico op gaatjes (cariës) en tandbederf kleiner. Het sealen wordt hoofdzakelijk gedaan bij kinderen.  

Hoe gaat de behandeling?

Onze kindertandarts of de mondhygiënist maakt de kiezen eerst grondig schoon met een borsteltje en polijstmiddel. Daarna brengt hij/zij een etslaagje aan. Hierdoor worden de tanden ruw. Dit zorgt voor een betere hechting van de lak. Daarna wordt de kunststoflak aangebracht. De lak wordt vanzelf hard of wordt uitgehard met een blauwe lamp. 

 

 

Vanaf welke leeftijd kan ik sealen?

Sealen kan bij voorkeur vlak na het doorbreken van de blijvende kiezen. Dit is gemiddeld rond het zesde levensjaar. Maar sealen kan altijd effectief worden toegepast bij kinderen. In enkele gevallen wordt het gebit van volwassenen ook geseald, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Wij kunnen je adviseren wat het beste is en of het zinvol is om het gebit te sealen. 

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling doet meestal geen pijn en duurt een paar minuten per kies. Wel kan de lak in het begin een beetje vieze smaak afgeven. Sealen heeft geen effect op de normale kauwfunctie dus je merkt er helemaal niks van.

 

Zo geven wij jou een supersmile!

Wat gebeurt er na de sealing?

Moet ik vaker sealen? 

Een enkele keer moet de behandeling worden herhaald. Uit onderzoek is gebleken dat sealen een effectieve (preventieve) behandeling is. 

Hoe houd ik gesealde kiezen schoon? 

Een sealing biedt geen garantie tegen het ontstaan van gaatjes (cariës). Dus goed poetsen is nog steeds belangrijk. Minimaal twee keer per dag met een fluoride tandpasta! 

Bescherming voor jouw tanden, heel veilig!

Wil je ook je tanden beschermen tegen gaatjes?

Vraag naar onze aanpak en laat je tanden bleken bij één van onze specialisten.